Slaapwaakcentrum harderwijk

Slaapstoornissen

Diverse slaapstoornissen zijn mogelijk:

 

Slaapapneu

Van slaapapneu is sprake als u minimaal vijf keer per uur een ademstop of ademvermindering heeft gedurende tenminste tien seconden. Een behandeling voor slaapapneu starten we als iemand daarnaast ook erg veel klachten heeft, bijvoorbeeld extreme vermoeidheid. Het advies is om in elk geval een behandeling te starten bij een ademstop of ademvermindering van meer dan 15 keer per uur, ook al zijn er geen klachten aanwezig. Dit heeft te maken met gezondheidsrisico’s.

  

Parasomnia

Deze aandoening kenmerkt zich door abnormale gebeurtenissen tijdens de slaap, zoals bijvoorbeeld slaapwandelen of nachtmerries.

 

Insomnia

Bij deze stoornis valt iemand ondanks vermoeidheid moeilijk in slaap en/of heeft problemen met doorslapen. Een ander woord hiervoor is slapeloosheid. 

 

Hypersomnia

Bij hypersomnia zijn mensen overdag extreem vermoeid, waarbij er een ongewenste en onwillekeurige neiging bestaat om overdag in slaap te vallen. Zo komt het dagelijks functioneren in meer of mindere mate in het gedrang. De belangrijkste stoornissen zijn narcolepsie en slaapapneu.